Lom bryggeri
Tradisjonsbrygg frå Lom
  • Våre øl
    • LJOST
    • MOR ÅSE
    • MJØDURT
    • SKJAAK
    • SKEI
    • KVEITE
    • BJØRK
    • HØGRUTA
    • VAGLE
    • DØL
    • 4-KORN
    • EINE
    • FJELLKVANN
    • JO GJENDE
    • PEER GYNT
    • 2469
    • RAUDT
    • MYRT
    • VINTERNATT
    • FEST
    • LJOST 6,5 %
    • FEST 6,5 %
    • VINTERNATT 6,5%
    • Distribusjon av ølet vårt
  • Distribusjon
  • Ingrediensar
  • Tradisjon
  • Lom bryggeri
  • LOMB
  • Siste nytt
  • Nettverksbygging
  • Pub
  • Utsalg
  • Ølsmaking
  • Kontakt
image0
23 november 2020

Fleire gjæringstankar

Etter ei lang reise gjennom Middelhavet og på kryss og tvers mellom forskjellige europeiske hamner, har vi endeleg fått inn på tunet dei to nye gjæringstankane våre. Vi starta opp med 10000 liters kapasitet i 2015/2016, utvida med 4000 liter i 18/19 og får nå ytterlegare 5000 liter å la gjæren jobbe på. Vi vonar dette skal vere med å gjere det mogleg å få fyllt opp att lageret vårt.

IMG_0739.HEIC
26 mars 2020

Tappeanlegg til salgs

Vi selger tappeanlegget som vi starta opp med i bryggeriet vårt i 2015. Dette er eit IC Filling frå Italia med dobbelt kapselsystem.  Model COMPACTBLOCK 6/6/1. Anlegget er brukt i ca tre år og vi har hatt gjennom ca 120 000 liter / 240 000 flasker med anlegget i løpet av desse åra. Sidan årsskiftet 2018/2019 har anlegget stått lagra på ein god måte. Tadas Kanopka (nå i Angeltvedt Consulting AS) var forhandlar for dette tappeanlegget og kan bistå ved igangkjøring.  Anlegget kan inspiserast i bryggeriet vårt i Grjotheim i Lom.

2x26mm crown capper, full auto controll of evacuation, purging, filling. Made for 50cl standards but easy to change format to any size bottle. Filling speed for beer 600b/h.

Pris nytt anlegg 2015: EU  35 000   Sjå ny modell av anlegg på IC Fillingssystem sine sider.  Ta kontakt for meir info. [email protected] / Olav 95844455

framside jehans
10 februar 2020

48 timar i Lom

Norges største og mest leste matmagasin Mat fra Norge hadde eit flott oppslag i januarutgåva i år om Lom. Med tittelen 48 timer i Lom skriv dei: Det handler om matglede i fjellheimen når vi tar den kulinariske tempen på nasjonalparklandsbyen Lom.  Vi i Lom bryggeri er stolt av å vere ein del av dette. Det er mange ressursar å hente inspirasjon frå.  Sjå heile oppslaget her…

 

Er det ikke fint? Akkurat i det du er ferdig med å lese fjorårets siste utgave av Mat fra Norge er vi i ferd med å sende…

Publisert av Mat fra Norge Torsdag 9. januar 2020

IMG_3827
31 juli 2019

GD-oppslag

«Alle» vil ha øl fra Lom: – Juli har vært voldsom altså +

Av Einar Almehagen
Publisert: 31. juli 2019, kl. 16:43
Lom Bryggeri klarer ikke å levere nok til øltørste kunder. Nå er de tomme for flere sorter

Egentlig er det en gladnyhet, men medeier Ola Gjeilo er likevel småsvett der han står blant sekker med lokalt korn. Folk får ikke øl. Det er ingen ideell situasjon for et bryggeri.
– Vi har 8.000 nye liter på tank nå som vi skal tappe så fort som mulig. Denne sommeren har vært helt enorm, derfor har vi ikke klart å holde tritt. Vi jobber på spreng, sier han.

Ikke så ekstremt
Lom Bryggeri ble startet i 2016. Eierne Olav Grjotheim og Gjeilo merket stor etterspørsel etter lokalt øl i forbindelse med oppstarten av «Smak i Lom» to år tidligere. Men hvorfor hente øl fra andre steder i Norge når de like godt kunne lage det selv?
– Vi ansatte en tysk brygger som var i bygda – og gikk i gang. Selv hadde jeg drevet litt med hobbybrygging før. Ballen begynte å rulle, forteller Gjeilo.

Responsen var strålende. Kapasiteten ble utvidet, nytt tappeanlegg kom på plass. De to siste årene har de klart å produsere 50.000 liter i året. I år når de kanskje 75.000 liter.
– Hva er hemmeligheten?
– Vi brygger et øl som ikke er så ekstremt – og som en stor del av befolkningen liker. Ja, selv de som sier at de ikke liker øl. Det er et snittøl uten for mye humle. Vi regnet med at lokalt reiseliv og lokale forretninger ville prøve det, men ante ikke at responsen kom til å bli så bra. Det var full oppslutning, sier Gjeilo. Den tyske bryggeren flyttet til Sørlandet, men produsentene i Lom fant en erstatning i Thomas Berg fra Otta. Han har nå fått fullt ansvar for bryggeprosessen. Renhold, temperatur og en møysommelig gjæringsprosess er det viktigste å ha kontroll på. Hvis ikke går det fort galt.
– Det tåler ikke mye slingringsmonn, nei, konstaterer Berg.

Tar lang tid
Bryggeriet har nå 11 sorter på markedet. Alt er lagerøl. Det kanskje også noe av forklaringen på hvorfor de ikke har klart å levere nok i sommer. Lagerøl tar lang tid å lage. Det må godgjøre seg i 6–7 uker før det kan tappes. En ale-sort trenger bare halvparten så lang tid.
– Vi er vel omtrent de eneste av de små bryggeriene som produserer bare lagerøl. Vi når en milepæl nå da; øl basert på malt fra lokalt korn. Vi har 4.000 kg med korn som skal i produksjon nå. Det blir rundt 25.000 liter med øl. Vi er spent på den. Mye av hensikten med dette her er å lage det så lokalt som mulig. Vi bruker lokale urter også. Mjødurt og eine, blant annet. Det nyeste ølet vårt nå, Jo Gjende, smaker det lyng av, sier Gjeilo.
– Blir det penger av dette da?

– Vi er fornøyde. I 2017 gikk vi 920.000 i pluss, men det var mye på grunn av tilskudd fra Innovasjon Norge. I fjor viste tallene 64.000 i pluss.
– Noe mål om å bli virkelig store?
– Nei, det er grenser for hvor mye vi kan produsere. Kinn Bryggeri i Florø er en nestor innen denne type bryggeri – og gjør det veldig bra. Vi følger litt med dem. En kapasitet på 75.000-100.000 liter i året er nok maks for oss, sier han.
Lom Bryggeri leverer til lokalt reiseliv og forretninger – og har utvidet området noe i sommer, mot Rondane og Gålå.
I dalen finnes også tre andre velkjente produsenter; Hubertus på Dovre, Doblougs på Frya og Bryggeri 7null4 AS i Gausdal.

Ølet renner bokstavelig talt ut til kundene fra Lom Bryggeri i sommer. Nå er de tomme for flere sorter. Ola Gjeilo (t.v) og ansatt Thomas Berg har imidlertid 8.000 liter stående på tank som de skal tappe så fort som mulig. Foto: Einar Almehagen
En milepæl blir det når bryggeriet tar i bruk korn fra Lom i produksjonen. 4.000 kg står klart. Foto: Einar Almehagen
Etterspørselen etter lokalt øl ha vært enorn i Lom i år. Foto: Einar Almehagen

 

20170511-_OVE3273-til nett2
23 mai 2019

Omvisning med ølsmaking

Omvisning og ølsmaking Lom bryggeri:
Guiding and beer tasting Lom brewery:

Vi tek vi imot grupper på bestilling til omvisning og smaking i bryggeriet.  Høyr om historien bak Lomb og Lom bryggeri, gode historier relatert til øl og til bygda vår. Vi stiller gjerne også opp på smaking med informasjon på hotell eller serveringsstader ellers. Ta kontakt for avtale.

Hear the story behind Lomb and Lom brewery, good stories related to beer and the area.

Tlf. Olav 958 44 455

1811-juleoltest-handverksol-butikkstyrke
5 desember 2018

Ny terningkast 5

Håndverksbryggerier butikk – juleøltest 2018

IMG_1349
5 oktober 2018

Nytt tappeanlegg og meir lagringskapasitet

Installering av nytt tappeanlegg og to nye 2000 liters gjæringstankar er da gjennomført.  Ikkje minst er tappeanlegget lenge etterlengta. Vi har til nå tappa på eit manuelt anlegg som har medført mykje arbeid. Det har vore tappa over 100000 flasker på dette både i 2017 og 2018. Dei to nye gjæringstankane set oss i stand til å kunne produsere vesentleg fleire liter øl i året.

Da er det nye tappeanlegget i full drift.

Publisert av Lom bryggeri Tirsdag 12. februar 2019

 

Skjermbilde 2018-10-03 kl. 15.05.33 kopi
3 oktober 2018

M8 om profilen vår

M8 på Kapp og Phen Hunter har hovudansvaret for profilen vår. Som alkoholprodusent har vi ikkje så mange kanalar å presentere oss via. Flaskene er stort sett det einaste.  Vi er imidlertid svært nøgde med korleis vi framstår i hyllene og får myke skryt for utsjånaden vår.  På sine nettsider skriv M8 om oss:
Lomb is a micro brewrey in the town of Lom producing traditional ales using local ingredients. We have developed the visual identity for the brewrey and its bottle labeling. We were very much inspired by the distinctive buildings in the valley around Lom and of the wooden tiling on their roofs and especially the ‘Stor Stabbur’. Originally this building was where the local grain was stored and it is Norway’s largest stabbur. The local ingredients used and skillful brewing create a very special product. It was important to find a form that helps the bottles stand out. Gilles and Cecilie have created the illustrations for the labels, each with their own story of the particualr ingredients or recipe story.  Sjå meir her….

Skjermbilde 2018-08-06 kl. 11.20.04 bruk
6 august 2018

NRK på besøk

Etter ein svært hektisk juli fekk vi NRK på besøk med reportasje både i Østnytt og Kveldsnytt.

Sjå innslaget her i starten av sendinga.

 

IMG_5081 2
30 mai 2018

MJØDURT og FJELLKVANN på flaske

29/5 tappa vi to batchar med spesialøl basert på lokale urtar.
Meir om lokal tilknyting

Batch #106 er krydra med fjellkvann. FJELLKVANN er ein myrk/amber lager som også er tappa som spesialøl for Spiterstulen. Fjellkvann er ein av tre kvannsortar i landet; fjellkvann, strandkvann og Vossakvann. Dette er ein bittersøt og aromatisk urt som i lange tider har vore ei viktig krydder- og medisinplante. FJELLKVANN (kvanne, kvannegras, erkeengelurt) veks høgt til fjells. Etter sagaen var kvann beskytta ved lov på Island for meir enn tusen år sidan. Fjellkvann er næringsrik og brukt både som medisin og som kosttilskot og krydder i mat og drikke. I løpet av sommaren vil vi sikre oss stilkar av kvann til fleire brygg.

Batch #105 er krydra med mjødurt, som er meir utbredt i vårt område enn dei fleste kanskje er klar over. Vi tappa fyrste batch med MJØDURT 29/5 2018 etter å ha laga to små prøvebatchar. Mjødurt-ølet er også tappa som BERGTATT – museumsøl for Norsk fjellsenter i høve den nye utstillinga som opna i juni 2018.

Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som ei duftande plante. Ved tørking avgjev planta ein sterk duft som minner om nyslått høy. Tidlegare var det på høgtidsdagar vanleg å strø golvet med opphakka mjødurt på grunn av den gode lufta. Tidligere har mjudurten vore brukt til å gni inn trefat og kar som det skulle bryggjast  mjød i. Planta har også vore brukt som øl-, vin- og brennevinskrydder. Vi har sikra oss eit parti mjødurt plukka i Lom og Skjåk som er tørka på Nordgard Aukrust  og ny forsyning blir innhausta i sommar.

bilde 2 lite

1 2 3 4
Lom bryggeri
Utviklet av Visus i samarbeid med daLom AS logo