GD-oppslag
«Alle» vil ha øl fra Lom: – Juli har vært voldsom altså +
Av Einar Almehagen
Publisert: 31. juli 2019, kl. 16:43
Lom Bryggeri klarer ikke å levere nok til øltørste kunder. Nå er de tomme for flere sorter
Egentlig er det en gladnyhet, men medeier Ola Gjeilo er likevel småsvett der han står blant sekker med lokalt korn. Folk får ikke øl. Det er ingen ideell situasjon for et bryggeri.
– Vi har 8.000 nye liter på tank nå som vi skal tappe så fort som mulig. Denne sommeren har vært helt enorm, derfor har vi ikke klart å holde tritt. Vi jobber på spreng, sier han.
Ikke så ekstremt
Lom Bryggeri ble startet i 2016. Eierne Olav Grjotheim og Gjeilo merket stor etterspørsel etter lokalt øl i forbindelse med oppstarten av «Smak i Lom» to år tidligere. Men hvorfor hente øl fra andre steder i Norge når de like godt kunne lage det selv?
– Vi ansatte en tysk brygger som var i bygda – og gikk i gang. Selv hadde jeg drevet litt med hobbybrygging før. Ballen begynte å rulle, forteller Gjeilo.
Responsen var strålende. Kapasiteten ble utvidet, nytt tappeanlegg kom på plass. De to siste årene har de klart å produsere 50.000 liter i året. I år når de kanskje 75.000 liter.
– Hva er hemmeligheten?
– Vi brygger et øl som ikke er så ekstremt – og som en stor del av befolkningen liker. Ja, selv de som sier at de ikke liker øl. Det er et snittøl uten for mye humle. Vi regnet med at lokalt reiseliv og lokale forretninger ville prøve det, men ante ikke at responsen kom til å bli så bra. Det var full oppslutning, sier Gjeilo. Den tyske bryggeren flyttet til Sørlandet, men produsentene i Lom fant en erstatning i Thomas Berg fra Otta. Han har nå fått fullt ansvar for bryggeprosessen. Renhold, temperatur og en møysommelig gjæringsprosess er det viktigste å ha kontroll på. Hvis ikke går det fort galt.
– Det tåler ikke mye slingringsmonn, nei, konstaterer Berg.
Tar lang tid
Bryggeriet har nå 11 sorter på markedet. Alt er lagerøl. Det kanskje også noe av forklaringen på hvorfor de ikke har klart å levere nok i sommer. Lagerøl tar lang tid å lage. Det må godgjøre seg i 6–7 uker før det kan tappes. En ale-sort trenger bare halvparten så lang tid.
– Vi er vel omtrent de eneste av de små bryggeriene som produserer bare lagerøl. Vi når en milepæl nå da; øl basert på malt fra lokalt korn. Vi har 4.000 kg med korn som skal i produksjon nå. Det blir rundt 25.000 liter med øl. Vi er spent på den. Mye av hensikten med dette her er å lage det så lokalt som mulig. Vi bruker lokale urter også. Mjødurt og eine, blant annet. Det nyeste ølet vårt nå, Jo Gjende, smaker det lyng av, sier Gjeilo.
– Blir det penger av dette da?
– Vi er fornøyde. I 2017 gikk vi 920.000 i pluss, men det var mye på grunn av tilskudd fra Innovasjon Norge. I fjor viste tallene 64.000 i pluss.
– Noe mål om å bli virkelig store?
– Nei, det er grenser for hvor mye vi kan produsere. Kinn Bryggeri i Florø er en nestor innen denne type bryggeri – og gjør det veldig bra. Vi følger litt med dem. En kapasitet på 75.000-100.000 liter i året er nok maks for oss, sier han.
Lom Bryggeri leverer til lokalt reiseliv og forretninger – og har utvidet området noe i sommer, mot Rondane og Gålå.
I dalen finnes også tre andre velkjente produsenter; Hubertus på Dovre, Doblougs på Frya og Bryggeri 7null4 AS i Gausdal.