Samarbeidsprosjektet med NIBIO avslutta
Samarbeidsprosjektet med Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) administrert av Skåpå vart avslutta november 2023. Lom bryggeri har heilt frå starten av har vi vore opptekne av å bringe så mykje lokalt som mogleg inn i ølet vårt. Det vere seg namnebruk, historie, dialekt og råvarer. Vi har funne fram til fleire urter og bær med tradisjonar i ølbrygging lokalt og tilsett dette til ølet. Dei tradisjonelle råvarene som bygg og humle har vi også arbeidd mykje med. Etter mykje prøving og feiling fann vi fram til ein kornsort frå Skjåk som vi har malta og brukar i fleire av ølsortane våre. Humlen er eigentleg eit lite typisk vekste i vår del av Europa. Likevel har humlen rike tradisjonar også her til lands. Ei humlestamme som vi har kjelder på har funnest på same staden og i same austvendte vegg i alle fall i 100 år har vi gripe fatt i og tilrettelagt for betre vekst. Vi har kultivert på opprinneleg område og vi har fløtt røter både til andre uteområder og til drivhus. Når vi fekk tilgang til eit større drivhus i Lom som ikkje er i bruk, var det naturleg for oss å søkje bistand for å kunne oppnå eit best mogleg utbytte. Vi har tidlegare innhenta informasjon mellom anna frå tidlegar prosjekt som Nibio har vore involvert i og hatt stor nytte av det. Når vi nå fekk direkte bistand og oppfylgjing frå Mette Goul Thomsen og Nibio har det vore til stor hjelp. Også stor takk til prosjektleiing av Ingvild Johanne Aarhus i Skåppå. Vi brukar nå lokal humle som aromahumle til våre mest lokale ølsortar DØL og SKJAAK. Les heile rapporten her…