Varde investeringslaug medeigar i Lom bryggeri
I oppslag i GD 30/6 blir det gjort kjent at Varde investeringslaug blir medeigar i Lom bryggeri med eit eigarskap på 20%. «Lom bryggeri får drahjelp av Varde Investeringslaug med et millionbeløp for å vokse videre. Det skal gi en mer framtidsrettet drift med økt produksjon og flere arbeidsplasser.» Olav Grjotheim uttalar seg til Gd at dette vil bidra til bedre styring av veksten etter at lokalene er utvidet og produksjonskapasiteten betydelig økt gjennom kjøp av mer utstyr. Varde investeringslaug har som mål å bidra til næringsutvikling og vekst i Gudbrandsdalen. Bak lauget står Sparebank 1 Gudbrandsdal, Sparebank 1 Lom og Skjåk, Skjåk Energi, AS Eidefoss og Gudbrandsdal Energi Holding.
For ikkje abonnentar tek vi oss friheita til å attgje innhaldet her. Journalist for innslaget er
Investerer millioner i mer øl: Øker produksjonen og ansetter flere
Lom bryggeri får drahjelp av Varde Investeringslaug med et millionbeløp for å vokse videre. Det skal gi en mer framtidsrettet drift med økt produksjon og flere arbeidsplasser.
Det lokale investeringsfondet går inn på eiersiden og tilfører bryggeriet frisk egenkapital. Ifølge Olav Grjotheim i Lom bryggeri, én av de to eierfamiliene, vil det bidra til bedre styring av veksten etter at lokalene er utvidet og produksjonskapasiteten betydelig økt gjennom kjøp av mer utstyr.
– Vi får nå en total kapasitet på rundt 360.000 liter i året. Det er mer enn en seksdobling fra starten i 2016.
– Får inn kvalifisert hjelp
Grjotheim og kompanjong Ola Gjeilo vil bruke den tilførte kapitalen til å optimalisere produksjonen av Lomb-øl, etter å ha investert betydelig i nybygget og utstyr.
– Vi er i en typisk vekstfase der vi ser klare fordeler med å få inn Varde. De tilfører oss viktig kompetanse på mange felt innen drift, økonomi og ikke minst utvikling av den grønne delen av driften. De har eiere som kan energi. Vi, som de fleste andre, har vært bekymret for kostnadsøkningen. Vi har blant annet planer om å investere i et solcelleanlegg.
Flere får jobb
Grjotheim forteller at de foreløpig gjør all brygging i det gamle brygghuset.
– Planen er å ta i bruk det nye i løpet av høsten. Vi har nå to komplette bryggeri, ett med brygghus som det kan brygges 2.500 liter på om gangen og det gamle som vi brygger 1.000 liter.
Veksten skal gi flere jobber ved anlegget i Lia. I dag har bryggeriet 3,5 heltidsansatte, samt flere innleide på deltid i perioder.
– Vi har et klart mål om å bli flere, og det er nødvendig når produksjonen nå økes.
Kjøpte oppbudsbo
Bryggeriet er av få som er igjen etter at de ble etablert flere håndverksbryggerier her i distriktet. Grjotheim sier han føler de har vært heldige, men at de også har gjort mye riktig.
– Vi har klart å bygge opp virksomheten på gode kjøp av solid utstyr. Sist fikk vi tak i et i oppbudsbo fra Oslo. Utstyret har fått plass i nybygget, som har en grunnflate på 190 kvadratmeter. I etasjen under er det et like stort lager.
Han bemerker at bryggeriet på nytt kan være kjerringa mot strømmen når de nå investerer i nedgangstider.
– Vi merker at folk er mer forsiktige. Da er vi helt avhengig av å ha et godt, vanlig øl som folk liker så godt at de kjøper det igjen og igjen. Vi er inne i mange butikker, og flere vil det bli.
Avtalen som ble inngått med med Asko og Norgesgruppen fra mai, var en viktig milepæl for bryggeriet.
– Den gir oss store store muligheter for salg og distribusjon. Tidligere har vi distribuert det meste av ølet selv. Nå blir det mer effektivt, og ikke minst når vi fram til kunder over hele landet.
Inn på Vinmonopolet
Fra august er ølet fra Lom også i Vinmonopolets utvalg med to typer av sterkøl.
– Vi har fram til nå ikke hatt kapasitet til å brygge øl med høyere alkoholinnhold enn 4,7 prosent, med unntak av juleølet. Nå vil vi kunne tilby noen sorter fast som sterkøl via Vinmonopolet og til servering. Det er noe vi har sett fram til lenge, sier Grjotheim, som mener bryggeriet har mye å gå på ved å nå flere kunder i hotell- og restaurantbransjen.
– Vi har fått et godt samarbeid med andre bryggerier i Innlandet, som Trysil Bryggeri, Små Vesen i Aurdal og Grimaas Bryggeri på Toten. Sammen prøver vi å utnytte det vi er gode på, blant annet å øke salget inn mot hotellkjeder, men også ved å samarbeide om festivaler og ikke minst å dele kunnskap og erfaringer.
Inn med millionbeløp
Hans Vigstad, daglig leder i Varde, selskapet som skal bidra til næringsutvikling og vekst i Gudbrandsdalen, opplyser til GD at de går inn med et millionbeløp og får en eierandel på 20 prosent. Han sier de ser bryggeriet som en spennende bedrift med stort utviklingspotensial.
– Det bygger virksomheten på lokale tradisjoner og råvarer, og skaper aktivitet i lokalsamfunnet rundt seg. De er også fremoverlent på produktutvikling og forskning, sier Vigstad.
Bryggeriet er den tredje bedriften investeringsfondet går inn i. Fra før har de kjøpt seg inn i Lillehammer-bedriften Diger som driver nettauksjon, og Glocal Green som skal etablere Norges første biometanolfabrikk i Øyer.
Lom bryggeri
– Har produksjonslokale på garden Grjotheim i Lia i Lom.
– Produserer øl under merkevaren Lomb, som selges til butikker og restauranter i hele Norge.
– Eies og drives av familiene Gjeilo og Grjotheim.
– Omsatte for 7,4 millioner kroner i 2022 og hadde 498.000 kroner i resultat før skatt.
– Solgte i underkant av 50.000 liter det første hele driftsåret i 2017. De to siste årene har volumet ligget på i underkant av 100 000 liter per. år. Etter utvidelsen er kapasiteten 360.000 liter.
– Varde Investeringslaug går inn på eiersiden og overtar 20 prosent av aksjene.
– Lauget har som mål å bidra til næringsutvikling og vekst i Gudbrandsdalen. Bak står Sparebank 1 Gudbrandsdal, Sparebank 1 Lom og Skjåk, Skjåk Energi, AS Eidefoss og Gudbrandsdal Energi Holding.