Vårt distrikt har lange tradisjonar med ølbrygging. På kvar ein gard vart det dyrka korn, turka og malta og det låg stor prestisje i å lage godt øl. Vi i Lom bryggeri har som målsetjing å skape eit ølspekter med så stor lokal tilknytning som mogleg.

14269324_10153772467095841_2066922302_n
Vi har alt kome langt i utviklinga av vårt EINE-øl, som i den grad vi har presentert det har fått svært gode attendemeldingar.  EINE er eit undergjæra lagerøl laga etter gamle oppskrifter med bruk av eine, som gjev ølet ein naturleg bitter smak. Einen er brukt som smakstilsetjing i mat, øl og brennevin og har i tillegg ein reinsande eigenskap.

bjc3b8rk
BJØRK har det vore eitt prøvebrygg av. Dette er eit undergjæra, ljost og friskt øl med den karakteristiske, ferske smaken av unge bjørkeblader.

bilde 2 lite
Mjødurten er meir utbredt i vårt område enn dei fleste kanskje er klar over. MJØDURT kan bli eitt av våre øl, og Jens har gjort prøvebrygg både med ferske og tørka urter. Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som ei duftande plante. Ved tørking avgjev plantaen sterk duft som minner om nyslått høy. Tidlegare var det på høgtidsdagar vanleg å strø golvet med opphakka mjødurt på grunn av den gode lufta. Tidligere har mjudurten vore brukt til å gni inn trefat og kar som det skulle bryggjast  mjød i. Planta har også vore brukt som øl-, vin- og brennevinskrydder. Vi har sikra oss eit parti mjødurt plukka i Lom og Skjåk som er tørka på Nordgard Aukrust.  Ein annan tradisjonell og lokal ølurt Kvann er det også gjort prøvebrygg av som vi er svært godt tilfreds med.

20160427-_OVE8361-Fb2048p mindre
Vi har ambisjonar om å kunne bruke malt av bygg frå Ottadalen. Vi har funne fram til nokre produsentar som har korn med høveleg proteininnhald og har i vår hatt 600 kg til tørk i den flotte tørrstuggu som Mads Vole har bygt opp att på Galdesand. Dette var korn frå 2015. Det vart nok for varmt for kornet ved tørking på denne måten. Korn frå 2016 frå Sel vart tørma «etter boka», men hadde nokre spor etter soppdanning i seg og gjekk også til dyrefor. I 2017 har Tore Rune Kummen hatt eit felt med torads bygg Salome som vi er svært spent på prøveresultata av. Vi gjev ikkje opp!

20160427-_OVE8323-Fb2048p mindre

Tradisjonar med brygging. Foto tørrstugu: Ove Nestvold.
Kjelde: www.rolv.no