Vårt distrikt har lange tradisjonar med ølbrygging. På kvar ein gard vart det dyrka korn, turka og malta og det låg stor prestisje i å lage godt øl. Vi i Lom bryggeri har som målsetjing å skape eit ølspekter med så stor lokal tilknytning som mogleg.

Domen på Kummen i Skjåk. Foto: Thea Mork Kummen

Vi har nå endeleg fått i hus malt  frå lokal bygg og er i gang med prøvebrygging. Det er Tore Rune Kummen i Skjåk som har dyrka byggen – ein torads. Denne har vi fått malta på Norsk Malt på Furnes og er nå spente på prøvebrygget.  Vi har ca 4 tonn med ljos basismalt og nokre hundre kilo med caramalt.  Vi har tidlegare  funne fram til nokre produsentar mellom anna som har korn med høveleg proteininnhald og hadde i 2016 600 kg til tørk i tørrstuggu som Mads Vole på Galdesand. Dette var korn frå 2015. Det vart nok for varmt for kornet ved tørking på denne måten. Korn frå 2016 frå Sel vart tørma «etter boka», men hadde nokre spor etter sopp  i seg og gjekk også til dyrefor. Kornet som nå er malta er dyrka i 2017 hjå Tore Rune Kummen.

Malt av torads bygg frå Tore Rune Kummen i Skjåk på plass i bryggeriet etter å ha vorte malta på Norsk Malt på Furnes.

14269324_10153772467095841_2066922302_n
EINE er eitt av våre standardøl som har fått svært gode attendemeldingar.  Bruk av eineskot og einebær som krydder gjev ølet ein naturleg bitter smak. Einen er brukt som smakstilsetjing i mat, øl og brennevin og har i tillegg ein reinsande eigenskap.

bilde 2 lite
Mjødurten er meir utbredt i vårt område enn dei fleste kanskje er klar over. Vi tappa fyrste batch med MJØDURT 29/5 2018 etter å ha laga to små prøvebatchar. Mjødurt-ølet er også tappa som BERGTATT – museumsøl for Norsk fjellsenter i høve den nye utstillinga som opna i juni 2018.

Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som ei duftande plante. Ved tørking avgjev planta ein sterk duft som minner om nyslått høy. Tidlegare var det på høgtidsdagar vanleg å strø golvet med opphakka mjødurt på grunn av den gode lufta. Tidligere har mjudurten vore brukt til å gni inn trefat og kar som det skulle bryggjast  mjød i. Planta har også vore brukt som øl-, vin- og brennevinskrydder. Vi har sikra oss eit parti mjødurt plukka i Lom og Skjåk som er tørka på Nordgard Aukrust  og ny forsyning blir innhausta i sommar.


Batch #106 er krydra med fjellkvann. FJELLKVANN er ein myrk/amber lager som også er tappa som spesialøl for Spiterstulen. Fjellkvann er ein av tre kvannsortar i landet; fjellkvann, strandkvann og Vossakvann. Dette er ein bittersøt og aromatisk urt som i lange tider har vore ei viktig krydder- og medisinplante. FJELLKVANN (kvanne, kvannegras, erkeengelurt) veks høgt til fjells. Etter sagaen var kvann beskytta ved lov på Island for meir enn tusen år sidan. Fjellkvann er næringsrik og brukt både som medisin og som kosttilskot og krydder i mat og drikke. I løpet av sommaren vil vi sikre oss stilkar av kvann til fleire brygg.
Kjelde: www.rolv.no